gif
header image

DAROVITA DECA

Olga Borovnica

DAROVITA DECA

 

 

Darovitost, kreativnost, visoka inteligencija, talenat – u praksi gledano sve su to termini koji se koriste da opišu osobu koja ima neke sposobnosti po kojima se ističe u odnosu na ostale. Među naučnicima međutim postoje razlike u teorijskim razmatranjima ovih pojmova.

 

Ranije se koeficijent inteligencije iznad 130, meren testovima opšte intelektualne sposobnosti (npr. Vekslerove skale) smatrao pokazateljem darovitosti. Kasnije mnogi su ukazivali na nedostatke ovih testova jer ne omogućavaju merenje različitih vrsta darovitosti (slikarstvo, muzika….). Neki autori su se takođe pitali da li su kreativnost i inteligencija isti fenomeni.

Često se spominje da je visoka inteligencija nužan uslov za visoka postignuća ali ne i dovoljan, i da određene osobine ličnosti i stimulativno porodično okruženje takođe predstavljaju faktore koji utiču na stepen uspešnosti.

 

 

 

 

 

 

Šta zapravo predstavlja stimulativno porodično okruženje?

Porodica naravno nije jedini kontekst koji deluje podsticajno ali u mlađem uzrastu dete je uglavnom fokusirano na roditelje i oni su ti koji najbolje poznaju dete i njegovu individualnost. Istraživanja Mary Ainswort su pokazala da za napredak bebe veliki uticaj ima rana osetljivost roditelja na potrebe bebe i odgovor na njih. Kada je dete malo doprinos roditelja je upravo u pokazivanju pažnje i zainteresovanosti za detetove aktivnosti. To zapravo i predstavlja način na koji ćemo prepoznati njegova interesovanja i darovitosti. Moglo bi se reći i da sama darovitost traži stimulaciju i aktivnost (dete koje je nadareno za matematiku će uživati i najčešće samo tražiti izazove). Uloga roditelja je da vodi dete kroz različita iskustva, podstiče ga na pokušaje istraživanja i razumevanja, uvodi red i donekle mu usmerava pažnju na važne pojedinosti.

 

 

Kada kažemo stimulativno porodično okruženje uglavnom mislimo na okruženje koje:

  • Pruža detetu mogućnost da uči i isprobava nove stvari
  • Daje mu zadatke koji za njega predstavljaju izazov
  • Ohrabruje dete da učestvuje u različitim aktivnostima
  • Pruža bezrezervnu podršku detetu, bez obzira da li je postiglo uspeh ili neuspeh
  • Omogućava mu da stiče različita iskustva i upoznaje različite ljude
  • Trudi se da zadovolji radoznalost deteta
  • Osluškuje detetove potrebe i pruža mu priliku da izrazi svoja mišljenja i osećanja

 

Često spoznaja da dete poseduje neku sposobnost koja ga izdvaja od druge dece (mnogo bolje računa, čita, crta, svira….) budi u roditeljima neke njihove stare priče, očekivanja, želje. Bitno je prepoznati kada prestaje detetova ambicija a nastavlja se samo naša. Prevelika očekivanja roditelja i preterivanje sa obavezama, pritiskanje na rad i vežbanje, može dovesti do pada motivacije, neraspoloženja, povlačenja i gubitka volje za igrom, vršnjacima ili do problema u ponašanju u vidu suprotstavljanja, prkosa, agresivnih ispada. Važno je prepoznati ove promene na vreme i pružiti detetu više mogućnosti i za ostale aktivnosti i odmor.

Osim sposobnosti po kojoj se izdvaja od druge dece, dete ima i ostale sposobnosti, interesovanja, želje, i ne bi trebalo zaboraviti gledati na njega kao na celinu i zanemariti i ostale aspekte funkcionisanja. Poštovanje porodičnih pravila, uloga, obaveza, kao i ostalih školskih zadataka je nešto na šta se ne sme zaboraviti i što ne sme biti stalno potisnuto zarad negovanja dara deteta. Dodatne obaveze, u zavisnosti o kojoj darovitosti se radi (npr. muzičko takmičenje ili takmičenje u matematici) mogu i nekad i treba da utiču na organizaciju škole i školskih obaveza ali ne uvek i po svaku cenu.

U porodicama sa više dece poseban izazov predstavlja darovitost samo jednog deteta. Roditelji su ovde na težem zadatku jer je potrebno uložiti više vremena i energije kako bi se vodilo računa o potrebama svih članova. Vođenje računa o interesovanjima ostale dece, vrednovanje njihovih postignuća i uključivanje u različita dešavanja predstavljaju način za izbegavanje doživljaja druge dece da su u senci.

 

 

 

 

 

Otkrivanje darovitosti deteta nosi sa sobom uzbuđenje, radost i osećanje ponosa, ali isto tako postavlja i izazove pred roditelje.Ono što je važno imati na umu je da svakako treba podsticajno delovati na dete i pomoći mu da razvije svoj dar, ali isto tako ne smemo zaboraviti da je dete još uvek samo dete i da mu treba omogućiti bogato detinjstvo i iskustva koja nisu vezana samo za ono što mu ide najbolje. Samo na taj način ono će biti dobro adaptirano i moći će da adekvatno funkcioniše u svim preostalim izazovima koje život nosi.

 

Olga Borovnica,  psiholog, porodični psihoterapeut- Pro Anima Centar Tim