gif
header image

ANOREXIA NERVOSA

Bojana, 22 godine, student, bez dece, živi sama u studentskom domu, prvo psihijatrijsko lečenje na koje dolazi zbog poremećaja u ishrani. Dg. Anorexia nervosa

 

Tegobe u domenu ishrane perzistiraju više godina unazad, a intenzivirale su se kada se odvojila od porodice i došla u Beograd, na studiranje. Još tokom srednje škole Bojana je držala dijete i redovno vežbala, ali bi se po uspostavljanju željene telesne mase vraćala na normalan režim ishrane. S dolaskom u Beograd pooštrava dijetetski režim, postepeno izbacuje namirnice, trudi se da se hrani samo zdravo, namirnice kupuje isključivo u prodavnicama zdrave hrane. Bojana je preokupirana hranom, broji koliko kalorija unosi sa svakim obrokom, a nakon toga pristupa ekscesivnim telesnim vežbama, kako bi potrošila sve kalorije koje je unela.

Sama pomisao na hranu joj izaziva strah do paničnih napada, pa stoga počinje da izbegava obroke i unosi dosta tečnosti, kako bi izazvala osećaj sitosti i na taj način lakše podnosila glad. Iako je izrazito mršava (telesna visina 170cm, telesna težina 49kg), kada se pogleda u ogledalo sebe doživljava debelom i istrajava u restriktivnoj ishrani, kako bi izgubila još neki kilogram i bila „baš kako treba“.

Poslednjih meseci izrazito je malaksala, razdražljiva, nefunkcionalna u izvršavanju obaveza na fakultetu, što je dovelo do toga da je morala da obnovi godinu. U više navrata je odbijala lečenje, a sada dolazi nakon što je kolabirala i bila hospitalizovana na internom odeljenju.

Nakon višemesečnog psihijatrijskog lečenja, koje je uključivalo medikamentoznu terapiju i psihoterapiju, kao i uključivanje higijensko dijetetskog režima ishrane, u dogovoru sa gastroenterologom, dolazi do redukcije strahova vezanih za ishranu, uzimanja obroka po određenom planu i dobitka na telesnoj težini. Bojana prihvata sebe i sopstveni izgled, uspešnije se nosi i rešava svakodnevne životne probleme.

 

 

Dg. ANOREKSIJA

 

 

 

Trend mršavosti koji je aktuelan još od 60-tih promovisanjem “Tvigi” modela žena, televizijski programi i ženski časopisi koji su godinama preplavljeni vitkim, pa i mršavim devojkama, raznim dijetama i reklamama za mršavljenje, društvene mreže i najnovije aplikacije kojima i ako nismo mršavi želimo sebe prikazati tako, stvaraju utisak da je biti mršav veoma poželjno! Kod mladih devojaka stvara se lažni utisak da je za uspeh u životu neophodno da budu besprekorno vitke – pogrešno i opasno!
Mnogi od nas se brinu da će se ugojiti i dobiti mnogo na težini. Ali kod nekih ljudi ta briga postaje opsesivna, što dovodi do stanja koje se zove anoreksija nervoza ili samo anoreksija. Moglo bi se reći da je držanje dijete prešlo u anoreksiju nervozu kada želja za vitkošću postane prinuda, hrana se ne doživljava kao potreba ili zadovoljstvo nego kao najveći neprijatelj, kada se javi strah od hrane a gladovanje daje osećaj moći.
Anoreksija je poremećaj u ishrani, najčešće ženske populacije (može se javiti i kod mladića, ali znatno ređe), koji dovodi do namernog, ozbiljnog gubitka težine. Osoba sa anoreksijom je preokupirana unosom kalorija i težinom. To je složena i ozbiljna bolest, čiji simptomi se javljaju i remete normalno funkcionisanje mlade osobe na psihičkom, telesnom, porodičnom i socijalnom planu. Iako su kod anoreksičnih osoba najupadljivije telesne promene, anoreksija nervoza je zapravo psihički poremećaj. Ono što karakteriše anoreksiju nervozu jeste očuvanost apetita do zadnjih stadijuma bolesti; mlada osoba odbija da jede iako oseća glad.
Postoji više načina kako osoba sa anoreksijom postiže i održava svoju telesnu težinu a neki od njih su: sprovodjenje restriktivne dijete, odnosno izgladnjivanje praćeno često preteranom telesnom aktivnošću, čišćenje koji osim izgladnjivanja karakteriše povremeno prejedanje i izbacivanje hrane iz tela povraćanjem, upotrebom laksativa ili diuretika.
Da bi se poremećaj ishrane razvio, potrebno je da svi ovi simptomi budu ispoljeni. Od načina njihove kombinacije i dominacije jednog ili drugog zavisiće težina, tok i krajnji ishod bolesti.

.
Da bi osobi bila konstatovana anoreksija nervoza, potrebno je da su sledeci kriterijumi zadovoljeni:
Telesna težina se održava na najmanje 15% ispod očekivane težine
Gubitak težine je uzrokovan od strane osobe putem izbegavanja „hrane koja goji“ ili nekom od navedenih metoda za „pražnjenje“ organizma.
Poremećaj telesne sheme u kojoj pacijent sam sebi nameće standarde niske telesne težine
Ukoliko do poremećaja dođe pre puberteta, pubertet se usporava ili prekida, ali se sa izlečenjem najčešće normalno završava
Poremećaj u funkcionisanju štitne žlezde koji kod žena dovodi do gubitka mesečnog ciklusa a kod muškaraca gubitkom interesovanja za seks ili potencijom

.

Kod anoreksičnih osoba česte su i promene raspoloženja- nesigurne su, preosetljive, brzo i lako se vređaju. Često imaju veliku potrebu da udovoljavaju drugima, traže odobrenja i izbegavaju konflikte. Teže perfekciji i imaju iracionalna očekivanja od sebe i drugih. I pored toga što su često veoma uspešne, osećaju se neadekvatno, defektno i bezvredno. Žele da budu posebne, da se po nečemu razlikuju od mase i često su ponosne na svoju sposobnost da izgube na težini, što ukazuje na izvestan narcizam, a koji se upravo manifestuje potrebom za divljenjem od strane drugih i preosetljivošću na kritiku ili poraz. Često vide svet u crno-belim kategorijama, te je sve dobro ili loše, debelo ili mršavo. Anoreksične osobe obično imaju problema u separaciji i individualizaciji u cilju ostvarivanja sopstvenog identiteta. U pogledu osećanja, ove osobe imaju teškoća u saopštavanju osećanja, naročito agresije, često se osjećaju bespomoćno, otuđeno i pune su krivice i sramote.

.
Potrebno je naglasiti koliko su poremećaji ishrane ozbiljni, da izazivaju složene probleme kako na telesnom, tako i na psihičkom nivou, i da u nekim slučajevima i sam život dovode u pitanje. Stoga je lečenje neophodno i neprocenjivo!
Sa svojim višegodišnjim iskustvom možemo vam pomoći pre svega u preciznom postavljanju dijagnoze, stepena i tezine bolesti,kao i definisanju plana za dalje lečenje. Nemojte čekati da vreme prolazi, a osoba pored vas bude u sve lošijem stanju, pozovite, dođite i učinimo zajedno da se bolest prepozna, leci i sprece nova pogorsanja.

.

.

 

Pro Anima Centar Tim