gif
header image

SOMATOFORMNI BOLNI POREMEĆAJ (PSIHOGENI BOL)

Biljana, 49 godina, visokog obrazovanja, udata, zaposlena, majka dva deteta;

Dg. Somatoformni bolni poremećaj

 

 

Pacijentkinja je upućena psihijatru od strane hirurga, kod koga se lečila. Zbog polipa na debelom crevu urađena joj je operacija nekoliko godina pre otpočinjanja psihijatrijskog lečenja.

Iako nije bilo nikakvih komplikacija tokom zahvata i pacijentkinja se u potpunosti oporavila, ostao je izražen bol u predelu male karlice i analnog otvora. Stalno je odlazila kod hirurga sa žalbama na intenzivne bolove, upotrebljavala je brojne analgetike, međutim, bol nije slabio, niti prolazio.

Preduzeta su brojna ispitivanja, operisana je još tri puta, navodno, zbog priraslica u tom predelu i poremećaja mišića poda male karlice. Ipak, bol nije prolazio. Išla je na brojne preglede, a dobijene rezultate, koji su bili normalni, pogrešno tumačila. Tražila je nove i nove operacije, koje nisu bile potrebne. Počela je da ima loš san, vremenom je izgubila apetit, stalno je bila umorna i iscrpljena zbog bolova.

Zapostavila je sve druge životne aktivnosti, uglavnom vreme prvodila odlazeći kod lekara i na različite rehabilitacione tretmane, koji joj nisu pomagali. Stalno je povećavala doze analgetika koje je uzimala, da bi na kraju došlo do zloupotrebe.

Otprilike u vreme prve operacije imala je probleme na poslu i premeštena je na niže radno mesto, sa čime nije mogla da se pomiri. Takođe, u tom periodu je i kćerka napustila kuću, jer je otišla da živi s momkom. U svakoj stresnoj situaciji reagovala je pogoršanjem stanja i pojačavanjem bola. Stalno je bila na bolovanju i odbijala povratak na posao.

Na početku psihijatrijskog lečenja Biljana je ljuta, nije razumela zašto je upućena psihijatru, odbijala je tretman. Isključivo je insistirala na medikamentima i zahtevala lekove koji će joj otkloniti bol. Negirala je postojanje emocionalnih problema u bilo kojoj sferi života, žalila se samo na bol kao jedini uzrok svih njenih problema i neuspeha. Postepeno, uz lečenje medikmentima, kao i psihoterapijski tretman, Biljana je uspostavila normalno funkcionisanje, a vremenom se i bol izgubio.

 

 

 

Dg. SOMATOFORMNI BOLNI POREMEĆAJ (PSIHOGENI BOL)

 

 

 

Dominantan simptom kod ovog poremećaja je stalna, mučna i teška bol koju nije moguće u potpunosti objasniti telesnim procesima ili fiziološkim poremećajima. Bol je posledica emocionalnog konflikta ili nekih spoljašnjih problema i događaja, a njihova se povezanost može jasno utvrditi. Ovaj poremećaj se još naziva atipična bol ili psihogena bol.

Glavni simptom je bol, a može se javiti na jednom ili više mesta (stomak, leđa, glava, itd.). Ove osobe često imaju istorijat učestalih poseta lekarima i veoma su preokuprani svojim smetnjama. Takođe traže dosta pažnje i podrške (kako lične, tako i navedene, lekarske). 
Važno je istaći da ne smemo sumnjati u to da bol postoji, ovi pacijenti zaista osecaju bol, ali je potrebno istražiti koliko ta bol oštećuje svakodnevno funkcioniranje osobe i da li su možda istovremeno prisutni neki drugi psihijatrijski ili telesni poremećaji.
.
Ovaj poremećaj je dva puta češći kod žena i obično se javlja uperiodu između 40te i 50te godine života. 
Smatra se da je uzrok nastanka ovih smetnji to što ove osobe zapravo na simboličan način izražavaju unutrašnji konflikt putem svog tela (jer svoja osećanja ne mogu izraziti rečima, pa to čine kroz telo). Funkcija bola može biti i pokušaj dobijanja ljubavi i pažnje ili kažnjavanja na neki način, na nesvesnom nivou. Bol se može pojačati ako je prati pažnja drugih osoba ili izbegavanje nekih neprijatnih situacija. Nikako ne smemo da zaboravimo da ove osobe zaista osecaju bol, i ponasaju se u skladu sa onim sto osecaju. Oni ne simuliraju bol, ali se iza bola krije emocionalni a ne telesni problem. U kontaktu sa psihijatrom vazan je odnos poverenja, a ponekad i multidisciplinarni pristup.
.
Zato ste na pravom mestu i u pravim rukama stručnog tima Pro Anima centra, koji se na ekspertski način odnosi i postavlja prema svakome ko potraži našu stručnu pomoć, uz personalizovani pristup, veoma precizna dalja upustva za lečenje (ukoliko je ono potrebno) i zagarantovanu diskreciju.
.
.
Pro Anima Centar Tim